GLİSEMİK İNDEKS NEDİR?



Glisemik İndeks Nedir?

Hangi Besinlerin Glisemik İndeksi Yüksektir?

Glisemik İndeksi Yüksek Besinleri Tüketmek Vücudunuzu Nasıl Etkiler?


Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerini yükseltme etkisidir.


Aynı miktarda karbonhidrat içeren farklı gıdaların karbonhidratın türüne ve lif oranına, gıdanın sıvı veya katı oluşuna, o öğündeki yağ miktarına göre farklı hızlarda emilmesinden kaynaklı farklı oranlarda kan şekeri yükselmesine neden olmaktadır.





Glisemik indeksi yüksek olan besinler :

muz  , üzüm
kavun , karpuz
incir , havuç
haşlanmış patates







Bu nedenle diyabet hastası yada insulin direnci olan bireylerin, bu meyveleri seyrek olarak tüketmeye özel göstermesi gerekmektedir. 

Ve meyve tek olarak degil, belirli ölçüde çiğ badem, fındık, ceviz veya leblebi gibi besinlerle birlikte tüketildiğinde kan şekerinin hızla yükselmesi önlemektedir.




Unutma

Bal ve sofra şekeri kan şekerini yükseltme etkisi çok fazla olan yiyeceklerdir. 

Ayrıca her yiyeceğin yemek sonrası kan şekerini yükseltme hızı yiyeceklere uygulanan işlemlere göre de değişmektedir.





Örneğin;

Meyve, meyve suyuna göre; pirinç pilavı, pirinç çorbasına göre; dondurma, muhallebi gibi sütlü tatlıların baklava, şekerpare gibi hamur tatlılara göre daha düşük glisemik indekse sahiptir.


Mideyi daha çabuk boşaltması ve emilip kana daha çabuk geçmesi nedeniyle iyi pişmiş nişastalı besinlerin glisemik indeksi, az pişmişlerden daha yüksektir.

Bunların yanı sıra piştikten sonra bekleyen besinlerin glisemik indeksi düşer.

Yağ ve protein içeren yiyecekler, glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin mideden boşalmasını ve emilimini geciktirerek bu besinlerin glisemik indekslerini düşürür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ