ÇÖREK OTU TÜKETİMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER



Çörek Otu Tüketimi Hakkında Merak Edilenler
Çörek Otu Tüketiminin Vücudumuz Üzerine Etkileri 
Çörek Otu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çörek Otu Tüketimi Faydaları 
Çörek Otu Tüketiminin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Çörek otu, fazla kilo problemi yaşayan kişilerin iştahını azaltarak doygunluk hissi oluşmasını sağlamakta, karaciğeri temizleyerek sindirimi hızlandırmakta, müshil etkisi özelliği sayesinde bağırsakları kaygan hale getirerek besinlerin daha hızlı geçmesini sağlayarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Çörek otunun içeriğindeki timokinonun maddesi sayesinde artrite, astıma, bakterilere, bronşite, alerjiye, romatizmaya ve kansere karşı vücudumuzu korumaya yardımcı olmaktadır.

Ayrıca çörek otu, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği omega yağ asitlerinin birbirine olan oranlarının korunmasını sağlamaktadır.

Cancer Immuno Biology araştırma merkezi, çörek otu kullanımının bağışıklık hücrelerini artırıcı bir antioksidan olup kansere karşı koruyucu etkisi olduğu anlaşılmıştır.

Phytomedicine dergisinde yayınlan çalışmalara göre, çörek otunun astım hastalığına yönelik olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır.

Fundamentals of Clinical Pharmacology dergisinde yayınlanan araştırmalara göre, çörek otu tüketiminin yüksek tansiyonu düşürmede oldukça etkili olduğu ortaya konmuştur.

Kolesterol yüksekliği olan hastalarda yönelik yapılan çalışmalara göre çörek otunun HDL kolesterol düzeyini arttırdığını, LDL düzeyini düşürdüğünü ve trigliserit miktarını düşürdüğünü göstermektedir.

Yapılan bir başka çalışma ise çörek otu tüketiminin prostat büyümesini engellediğini ortaya koymuştur.

Kullanılan Çörek Otu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Eğer çörek otu yağı kullanmayı tercih ediyorsanız, kullanacağınız yağın saf, ilk sıkım ve soğuk sıkım olmasına özen gösteriniz.  
Çörek otu yağının alırken taze, iyi öğütülmüş ve ısı ile etkileşime girmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Eğer çörek otu tüketilirken iyice öğütülüp veya çiğnenerek sindirebilecek hale getirilmezse beklenen faydalar görülemez.

Bu nedenle satın alınan veya hazırlanan çörek otunun iyice öğütülmesine veya çiğnenerek tüketilmesine önem verilmelidir.


Kullanım Miktarı Nasıl Olmalıdır?

Yapılan çalışmalar yemeklerden 30-60 dakika önce günde 2 kez ortalama 1 çay kaşığı çörek otu tohumunu ( ya da 5 damla çörek otu yağını ) 1 bardak su ile çiğneyerek yutmak fazla kilo problemi yaşayan bireylerde zayıflatmaya yardımcı olmaktadır.
Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç yada geçirdiğiniz bir rahatsızlık varsa kullanmadan önce diyetisyene yada doktorunuza danışmayı unutmayınız.

! ÖNEMLİ !
Çiğnenmeden yutulan çörek otu midede açılıp şişmediği için bireylerde tokluk hissini ve beklenilen diğer faydaları da sağlayamaz.
Unutulmamalıdır ki !
 Önerilen miktarlar dışında çörek otu tüketim miktarı bilinçsizce artırılmamalıdır.

Çörek Otunu Kullanımı Kimler İçin Sakıncalıdır?

  • Kanser tedavisinin, ışın tedavisi aşamasında çörek otu yağı kullanılmamalıdır.
  • Çörek otu yağı kullanımı kan şekerini düşürmesi sebebiyle kan değerleri düşük olan bireyler dikkatli olmalıdır.
  • Organ nakli durumlarında çörek otu kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
  • Çörek otu yağının uzun süre tavsiye edilen miktardan fazla kullanılması böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere vücudunuza zarar verebilmektedir.
  • Çörek otu yağı hamilelik durumu veya şüphesi olan insanlarda kullanılması tavsiye edilmez.
  • Çörek otu yağının doğum kontrol hapı ile birlikte kullanılması önerilmemektedir, çünkü doğum kontrol hapı ile kontrollü bir şekilde salgılanan hormonları çörek otu yağı tekrardan düzenleyerek istenmeyen hamilelik durumlarına neden olabilmektedir.

                                                                                                Diyetisyen Pelin Şahin



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ