ÇÖREK OTU TÜKETİMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Çörek Otu Tüketimi Hakkında Merak Edilenler
Çörek Otu Tüketiminin Vücudumuz Üzerine Etkileri
Çörek Otu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çörek Otu Tüketimi Faydaları
Çörek Otu Tüketiminin Sakıncalı Olduğu Durumlar
Çörek otu, fazla kilo
problemi yaşayan kişilerin iştahını azaltarak doygunluk hissi oluşmasını
sağlamakta, karaciğeri temizleyerek sindirimi hızlandırmakta, müshil etkisi
özelliği sayesinde bağırsakları kaygan hale getirerek besinlerin daha hızlı
geçmesini sağlayarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Çörek otunun içeriğindeki timokinonun maddesi sayesinde artrite, astıma, bakterilere, bronşite, alerjiye,
romatizmaya ve kansere karşı vücudumuzu korumaya yardımcı olmaktadır.
Ayrıca çörek otu, Dünya
Sağlık Örgütünün önerdiği omega yağ asitlerinin birbirine olan oranlarının korunmasını
sağlamaktadır.
Cancer Immuno Biology araştırma merkezi, çörek otu kullanımının bağışıklık hücrelerini artırıcı bir antioksidan olup kansere karşı koruyucu etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Phytomedicine dergisinde yayınlan çalışmalara göre, çörek otunun astım
hastalığına yönelik olumlu etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır.
Fundamentals of Clinical Pharmacology dergisinde yayınlanan araştırmalara göre, çörek otu tüketiminin yüksek tansiyonu düşürmede
oldukça etkili olduğu ortaya konmuştur.
Kolesterol yüksekliği olan hastalarda yönelik yapılan çalışmalara göre çörek otunun
HDL kolesterol düzeyini arttırdığını, LDL düzeyini düşürdüğünü ve trigliserit
miktarını düşürdüğünü göstermektedir.
Yapılan bir başka çalışma ise çörek otu tüketiminin prostat büyümesini
engellediğini ortaya koymuştur.
Kullanılan Çörek Otu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Eğer çörek otu yağı kullanmayı tercih
ediyorsanız, kullanacağınız yağın saf, ilk sıkım ve soğuk sıkım olmasına özen
gösteriniz.
Çörek otu yağının alırken taze, iyi öğütülmüş ve ısı ile etkileşime girmemiş olmasına dikkat edilmelidir.
Eğer çörek otu tüketilirken iyice
öğütülüp veya çiğnenerek sindirebilecek hale getirilmezse beklenen faydalar
görülemez.
Bu nedenle satın
alınan veya hazırlanan çörek otunun iyice öğütülmesine veya çiğnenerek tüketilmesine önem verilmelidir.
Kullanım
Miktarı Nasıl Olmalıdır?
Yapılan
çalışmalar yemeklerden
30-60 dakika önce günde 2 kez ortalama 1 çay kaşığı çörek otu
tohumunu ( ya da 5 damla çörek otu yağını ) 1 bardak su ile çiğneyerek yutmak fazla kilo problemi yaşayan bireylerde zayıflatmaya yardımcı olmaktadır.
Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç yada geçirdiğiniz bir rahatsızlık varsa kullanmadan önce diyetisyene yada doktorunuza danışmayı unutmayınız.
! ÖNEMLİ !
Çiğnenmeden yutulan çörek otu midede açılıp şişmediği için bireylerde tokluk hissini ve beklenilen diğer faydaları da sağlayamaz.
Unutulmamalıdır ki !
Önerilen
miktarlar dışında çörek otu tüketim miktarı bilinçsizce artırılmamalıdır.
Çörek Otunu
Kullanımı Kimler İçin Sakıncalıdır?
- Kanser tedavisinin, ışın tedavisi aşamasında çörek otu yağı kullanılmamalıdır.
- Çörek otu yağı kullanımı kan şekerini düşürmesi sebebiyle kan değerleri düşük olan bireyler dikkatli olmalıdır.
- Organ nakli durumlarında çörek otu kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
- Çörek otu yağının uzun süre tavsiye edilen miktardan fazla kullanılması böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere vücudunuza zarar verebilmektedir.
- Çörek otu yağı hamilelik durumu veya şüphesi olan insanlarda kullanılması tavsiye edilmez.
- Çörek otu yağının doğum kontrol hapı ile birlikte kullanılması önerilmemektedir, çünkü doğum kontrol hapı ile kontrollü bir şekilde salgılanan hormonları çörek otu yağı tekrardan düzenleyerek istenmeyen hamilelik durumlarına neden olabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder