OMEGA 3 VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
Omega-3 ve Sağlık Üzerine Etkileri
Söz konusu yağlar olduğunda beslenmenizde asla kısıtlamak
istemeyeceğiniz en önemli grup omega-3 yağ asitleridir. İki önemli omega-3 yağ
asiti olan EPA ve DHA öncelikle belirli balıklarda bulunur.
Bir başka omega-3
yağ asiti olan ALA ise fındık ve tohum gibi bitki kaynaklarında bulunur.
Vücudunuzun
belirli işlevleri yerine getirebilmesi için bu yağ asitlerine ihtiyaç
duymasının yanı sıra sağlık için de büyük fayda sağlarlar.
Depresyon ve
Anksiyete ile Savaşmaya Yardımcıdır
Dünyadaki en yaygın ruhsal sorunlardan biri olan depresyon, üzüntü,
uyuşukluk ve yaşama karşı genel ilginin kaybedilmesi ile karakterize bir
hastalıktır. Anksiyete de sürekli endişe ve sinirlilikle kendini gösteren bir
diğer yaygın sorundur. 2014 yılında yapılan bir çalışmada düzenli olarak
omega-3 tüketen kişilerde bu sorunların daha az görüldüğü saptanmıştır. Aynı
zamanda depresyon ve anksiyete belirtileri gösteren kişilerin omega-3 takviyesi
almalarıyla semptomlarının iyiye gittiği gözlemlenmiştir. EPA, omega-3’ün bir
çeşiti, depresyonla savaşmak için en etkili olandır. 2008 yılında yapılan bir
çalışmada EPA’nın depresyonun tedavisinde kullanılan ilaç olan Prozac kadar
etkili olduğu bulunmuştur.
Göz Sağlığını
İyileştirir
Omega-3’ün bir çeşiti olan DHA, insan beyninin ve retinanın önemli
bir bileşenidir. Kanadalı araştırmacıların ‘Investigative Ophthalmology &
Visual Science’ dergisinde yayınladıkları araştırmaya göre yeterli miktarda DHA
tüketimi kişileri yaşa bağlı görme kaybından korur. Aynı zamanda kalıcı göz
hasarı ve körlüğün en önemli nedenlerinden biri olan maküler dejenerasyon
riskini azaltır.
Kalp Sağlığını
Korur
Balık yağlarında bulunan omega-3 yağ asitleri zihinsel stres
durumlarında kalbi korur. ‘American Journal of Physiology’ dergisinde
yayınlanan bulgulara göre 1 aydan uzun süre balık yağı takviyesi alan kişiler,
zihinsel stres durumlarında uygulanan testlerde daha iyi kardiyovasküler işlev
göstermişlerdir. 2012 yılında araştırmacılar, balık yağının anti-inflamatuar
özelliğiyle aterosklerotik lezyonların stabilize edilmesine yardımcı olduğunu
belirtmişlerdir. Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için haftada en az 2
kez balık tüketimi önerilir.
Metabolik
Sendrom Semptomlarını Azaltır
Metabolik sendrom, obezite, insülin direnci, yüksek trigliserit
düzeyi, yüksek tansiyon ve düşük HDL seviyesi gibi bir dizi durumun bir araya
gelmesiyle oluşur. Diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar gibi diğer
hastalıkların meydana gelmesine neden olabileceğinden önemli bir sağlık
sorunudur. 2013 yılında yapılan bir çalışmada, omega-3 yağ asitlerinin insülin
direncini ve inflamasyonu azalttığı ve metabolik sendromlu kişilerde kalp
hastalığı faktörlerini iyileştirdiği saptanmıştır.
Kanserden Korur
Günümüzde kanser önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve son
zamanlarda yapılan çalışmalarda omega-3 tüketiminin belirli kanser türlerinin
riskini azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. 2013 yılında yapılan bir
çalışmada omega-3 tüketen kişilerde kolon kanserinin %55 daha az görüldüğü
saptanmıştır. Ayrıca omega-3 tüketimi erkeklerde prostat kanseri riskini,
kadınlarda ise meme kanseri riskini azaltabilir. Ancak tüm çalışmalar bunu
destekler nitelikte olmamakla birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyaç
duyulmaktadır.
Sonuç olarak optimal sağlık için omega-3 yağ asitleri oldukça
önemlidir. Omega-3’ün besinler yoluyla alınması, haftada 2 kez yağlı balık
yemek gibi, takviye olarak alınmasından daha etkilidir. Ancak yeterli miktarda tüketilmemesi durumunda
takviye alınması uygundur.
Diyetisyen Tuba Aytekin
Yorumlar
Yorum Gönder