KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİSİNİZ?
NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Herkese
mutlu bayramlar
Bayram
ziyaretleri başladı bile.
Bayram ziyaretleri
tüm hızıyla devam ederken tüketeceğiniz kahve ve çayın aşırıya kaçmamasına
dikkat ediniz. Her ziyarette bir bardak diyerek gün boyunca tüketeceğiniz aşırı
kahve ve demli çayın tansiyon ve kalp-damar rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını
unutmayınız.
O yüzden ben
danışanlarıma demli çay yerine açık şekersiz bir limonlu çay tüketmelerini öneriyorum.
Ayrıca,
limonlu çayın içeriğindeki limonda bulunan C vitamini sayesinde bayramda bol
miktarda tüketeceğiniz etlerdeki demir, çinko, magnezyum emilimi daha kolaylaştırdığı
belirtmekte fayda var.
Et
demişken porsiyonlara dikkat!
Aşırı
et tüketiminin kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü
tetiklediğini unutmayınız.
Etlerin yüksek ısıda uzun süre pişirmesi, yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarına neden olacağı gibi kanserojen riski de artırmaktadır.
Etlerin yanında sebze tüketimi tercih
edebilirsiniz, çünkü sebzelerde bulunan C vitamini etlerdeki demir, çinko ve
magnezyumun emilimi, vücutta kullanımını arttırmaktadır.
Ayrıca sebzelerin lifli olmalarında kaynaklı etlerle birlikte tüketildiklerinde etin sindirimini kolaylaştırır ve hazımsızlığı büyük ölçüde önlemektedir.
Not: Kurban eti kesildiği zaman ölüm sertliği diye adlandırılan olaydan kaynaklı normalden sert olmaktadır ve sindirimi daha uzun sürmektedir. Bu nedenle kurban etinin ilk gün tüketimi hazımsızlığa, şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için etin 24 saat dinlemeye bırakılması önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder