KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENMELİSİNİZ?

NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?


Herkese mutlu bayramlar

Bayram ziyaretleri başladı bile.

Bayram ziyaretleri tüm hızıyla devam ederken tüketeceğiniz kahve ve çayın aşırıya kaçmamasına dikkat ediniz. Her ziyarette bir bardak diyerek gün boyunca tüketeceğiniz aşırı kahve ve demli çayın tansiyon ve kalp-damar rahatsızlıklarına davetiye çıkardığını unutmayınız.

O yüzden ben danışanlarıma demli çay yerine açık şekersiz bir limonlu çay tüketmelerini öneriyorum.

Ayrıca, limonlu çayın içeriğindeki limonda bulunan C vitamini sayesinde bayramda bol miktarda tüketeceğiniz etlerdeki demir, çinko, magnezyum emilimi daha kolaylaştırdığı belirtmekte fayda var.




Et demişken porsiyonlara dikkat!

Aşırı et tüketiminin kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü tetiklediğini unutmayınız.

Tabi ki tükettiğiniz porsiyon miktarı kadar pişirme tekniği de önemli!

Etlerin yüksek ısıda uzun süre pişirmesi, yağda kavrulması veya kızartılması besin öğesi kayıplarına neden olacağı gibi kanserojen riski de artırmaktadır.
Etlerin yanında sebze tüketimi tercih edebilirsiniz, çünkü sebzelerde bulunan C vitamini etlerdeki demir, çinko ve magnezyumun emilimi, vücutta kullanımını arttırmaktadır.

Ayrıca sebzelerin lifli olmalarında kaynaklı etlerle birlikte tüketildiklerinde etin sindirimini kolaylaştırır ve hazımsızlığı büyük ölçüde önlemektedir.



Not: Kurban eti kesildiği zaman ölüm sertliği diye adlandırılan olaydan kaynaklı normalden sert olmaktadır ve sindirimi daha uzun sürmektedir. Bu nedenle kurban etinin ilk gün tüketimi hazımsızlığa, şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için etin 24 saat dinlemeye bırakılması önerilmektedir.
                    

                                                                                        Diyetisyen Pelin Şahin



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ