REYHAN SUYU DETOKSU
Yaz ayının sıcakları
yaklaşıyor mu?
Genellikle yazın tercih
edilen asitli, şekerli ve yüksek kalorili içeceklerden uzak durmak istiyorsun
ama alternatiflerin az olduğunu mu düşünüyorsun?
Hem az kalorili ve hem de
sağlıklı aynı zamanda diyabet hastaları için kan şekerini düzenleyici bir
içeceğe mi ihtiyacınız var?
O zaman birlikte rengi
kadar tadı da güzel olan bir içecek hazırlayalım.
REYHAN SUYU DETOKS
MALZEMELER:
1 demet reyhan
1 limon suyu
4 diş kuru karanfil
2 adet orta boy çubuk tarçın
2 litre sıcak su
İsteğe bağlı bal ilavesi
YAPILIŞI:
İlk olarak reyhan demetini yıkayıp süzüyoruz, sonrasında bütün demeti derin bir tencereye koyuyoruz.
Tencerenin içerisine limon suyunu, karanfili ve çubuk tarçını ekliyoruz.
Üzerine 2 litre sıcak suyu döküyoruz.
Dilerseniz içerisine bal ekleyip eriyene kadar karıştırabilirsiniz.
Tenceremizdeki karışımının demlenmesi için yaklaşık 1-1 buçuk saat
dinlenmeye bırakıyoruz.
Son olarak, karışımı süzerek bir sürahiye alıyoruz ve buzdolabında soğumaya
bırakıyoruz.
Dilerseniz, içeceğinizi buz ile servis yapabilirsiniz.
PEKİ
NEDEN REYHAN KULLANDIM ?
Reyhanın en bilinen kullanım alanı öksürük, soğuk algınlığı,
griptir. Bunlara ek olarak bilinen yararları arasında kandaki toksinlerin
atılması, metabolizmanın iyileştirilmesi ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı
bir şekilde korunması vardır.
Reyhanın
içeriğindeki öjenol’ün kolesterolü düşürücü etkisinden vardır, Bu sebeple kalp
sağlığını koruması açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra reyhanın
içeriğindeki zengin potasyum günün yoğunluğu ve stresine bağlı olarak gerilen
kan damarlarının gevşemesini sağlayarak daha rahat bir gün geçirmenize yardımcı
olmaktadır. Ayrıca içeriğindeki kamfen ve sineol bileşenleri virüs, bakteri ve
mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesine yardımcı olarak solunum sistemi tıkanıklığını
da azaltmaktadır.
Yapılan
çalışmalar sonucunda, reyhanın kan şekerini kontrol altında tutabildiğini
açıklamıştır. Bu sebeple özellikle tip 2 diyabet hastalığı olanlarda
önerilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımının hipoglisemiye yani düşük kan
şekerine neden olabileceği düşünüldüğünden önerilmemektedir.
Reyhan kullanımı ne miktarda ve ne sıklıkla olmalıdır?
Reyhanın günlük tüketim
miktarıyla ilgili kesin bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Ancak klinik bir
çalışmada, hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğünün etkilerinden korunmak için düzenli
olarak en fazla 2 ay boyunca günlük 200 ml kullanılması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca, teoride reyhan yağları ve özleri
kan pıhtılaşmasını azalttığından cerrahi işlemler sırasında kanama riskini
artırma riski olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple ameliyat tarihinden en az 2
hafta önce reyhan tüketiminin durdurulması tavsiye edilmektir.
Bu olasılıklar dikkate alındığında, düzenli olarak 1 hafta kullanımı sonrasında ara verilmesi ve belirli aralıklarla tekrar edilmesinin en doğru kullanım şekli olduğu düşüncesindeyim.
Yorumlar
Yorum Gönder