REYHAN SUYU DETOKSU






Yaz ayının sıcakları yaklaşıyor mu?


Genellikle yazın tercih edilen asitli, şekerli ve yüksek kalorili içeceklerden uzak durmak istiyorsun ama alternatiflerin az olduğunu mu düşünüyorsun?


Hem az kalorili ve hem de sağlıklı aynı zamanda diyabet hastaları için kan şekerini düzenleyici bir içeceğe mi ihtiyacınız var?


O zaman birlikte rengi kadar tadı da güzel olan bir içecek hazırlayalım.





REYHAN SUYU DETOKS


MALZEMELER:

1 demet reyhan
1 limon suyu
4 diş kuru karanfil
2 adet orta boy çubuk tarçın
2 litre sıcak su
İsteğe bağlı bal ilavesi



YAPILIŞI:

İlk olarak reyhan demetini yıkayıp süzüyoruz, sonrasında  bütün demeti derin bir tencereye koyuyoruz.
Tencerenin içerisine limon suyunu, karanfili ve çubuk tarçını ekliyoruz.
Üzerine 2 litre sıcak  suyu döküyoruz. 
Dilerseniz içerisine bal ekleyip eriyene kadar karıştırabilirsiniz.
Tenceremizdeki karışımının demlenmesi için yaklaşık 1-1 buçuk saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Son olarak, karışımı süzerek bir sürahiye alıyoruz ve buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.

Dilerseniz, içeceğinizi buz ile servis yapabilirsiniz.


PEKİ NEDEN REYHAN KULLANDIM ?

Reyhanın en bilinen kullanım alanı öksürük, soğuk algınlığı, griptir. Bunlara ek olarak bilinen yararları arasında kandaki toksinlerin atılması, metabolizmanın iyileştirilmesi ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde korunması vardır.

Reyhanın içeriğindeki öjenol’ün kolesterolü düşürücü etkisinden vardır, Bu sebeple kalp sağlığını koruması açısından faydalı olduğu bilinmektedir. Bunların yanı sıra reyhanın içeriğindeki zengin potasyum günün yoğunluğu ve stresine bağlı olarak gerilen kan damarlarının gevşemesini sağlayarak daha rahat bir gün geçirmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca içeriğindeki kamfen ve sineol bileşenleri virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesine yardımcı olarak solunum sistemi tıkanıklığını da azaltmaktadır.

Yapılan çalışmalar sonucunda, reyhanın kan şekerini kontrol altında tutabildiğini açıklamıştır. Bu sebeple özellikle tip 2 diyabet hastalığı olanlarda önerilmektedir. Ancak uzun süreli kullanımının hipoglisemiye yani düşük kan şekerine neden olabileceği düşünüldüğünden önerilmemektedir.

Reyhan kullanımı ne miktarda ve ne sıklıkla olmalıdır?

Reyhanın günlük tüketim miktarıyla ilgili kesin bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Ancak klinik bir çalışmada, hipoglisemi yani kan şekeri düşüklüğünün etkilerinden korunmak için düzenli olarak en fazla 2 ay boyunca günlük 200 ml kullanılması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca, teoride reyhan yağları ve özleri kan pıhtılaşmasını azalttığından cerrahi işlemler sırasında kanama riskini artırma riski olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple ameliyat tarihinden en az 2 hafta önce reyhan tüketiminin durdurulması tavsiye edilmektir. 

Bu olasılıklar dikkate alındığında, düzenli olarak 1 hafta kullanımı sonrasında ara verilmesi ve belirli aralıklarla tekrar edilmesinin en doğru kullanım şekli olduğu düşüncesindeyim.  


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ