YEMEK YEME HIZINIZ İLE KİLO ALIMINIZ ARASINDA BİR İLİŞKİ OLABİLİR Mİ?






SİZCE YEMEK YEME HIZINIZLA 
KİLO ALIMINIZ ARASINDA 
BİR İLİŞKİ OLABİLİR Mİ? 


Hepimizin günlük yoğunluklarından dolayı yemek yemeğe yeteri kadar zaman ayırmadığı yada çok hızlı bir şeklide yemeğini yediği olmuştur. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda, bireylerde hızlı yemek yemenin alışkanlığa dönüşmesiyle, obezitenin artması arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuşlardır. 

Bu durumun sebebi olarak, bireyler yemek yediklerinde beyinden mideye tokluk sinyallerinin ulaşması için 12-18 dakika arasında bir süreye ihtiyaç olunduğu ve hızlı beslenilmesi durumunda tokluk sinyalinin beyine geç gelmesinden kaynaklı gerektiğinden daha fazla besin aldığını açıklanmıştır.

    Bu konuyla ilgili yapılan çalışmalardan bazılarını incelediğimizde;

  • İngiltere'de yapılan bir araştırmayı incelediğimizde, 30 ile 69 yaşları arasındaki 3 bin kişinin yarısından fazlasının hızlı yemek yeme alışkanlığı olduğu ve bu bireylerin kilo alma oranının %84 çıktığı belirlenmiştir.
  • Japonya'da 2008-2013 yıllarında şeker hastası 60 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, hızlı beslenen kişilere kıyasla normal hızda beslenen kişilerin obez olma oranı %29 daha azken, yavaş yiyen kişilerde bu oranın %42 daha az  olduğu ortaya konmuştur. Böylece beslenme hızını azaltmanın obeziteyi önlemede etkili olabileceği kanıtlanmıştır. 
  • Ayrıca, yavaş ve düzenli olarak beslenen kişilerde, bel çevresindeki artışın azaldığı, obezitenin ve vücut kitle indeksinin daha az olduğunu belirlenmiştir. Bunların yanı sıra, akşam yemeğinden sonra atıştırmaları kesmenin ve yatmadan 2 saat önce yemek yememenin ve kahvaltı yapmanın kilo vermeye yardımcı olduğu açıklanmıştır. Bu çalışmayla, beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin obezite, VKİ ve bel çevresini etkileyebileceği ortaya konmuştur.



Kaynaklar: 
1) Yumi Hurst, Haruhisa Fukuda. Effects of changes in eating speed on obesity in patients with diabetes: a secondary analysis of longitudinal health check-up data. BMJ Open, 2018; 8 (1): e019589 DOI: 10.1136/bmjopen-2017-019589
2) Science Newsfrom research organizations; Slow eating speed may be linked to weight loss

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ