KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN BİR TARİFE NE DERSİN?
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ KEREVİZ RULOSU
1
küçük boy elma
3 yemek
kaşığı yarım yağlı yoğurt
Yarım
kereviz
3 tam
blendrize ceviz
1 adet
taze sıkılmış portakal suyu
3/4 su
bardağı yeşil mercimek
1 yemek
kaşığı keten tohumu
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle
tenceremizde yeşil mercimeğimizi haşlıyoruz. Mercimeğimiz haşlanırken bir
yandan da kabuklarını soyduğumuz elma ve kerevizi rendeliyoruz.
Sonrasında
rendelediklerimizi bir kaba koyuyoruz, üzerine ceviz, portakal suyu ve yoğurdu
ekleyarek karıştırıyoruz. Daha sonra, hazırladığımız karışımımızı soğuması için
buzdolabına koyuyoruz.
Bir yandan da, haşladığımız yeşil mercimeğimizi süzüp içerisine keten tohumunu ekleyerek karıştırıyoruz ve susuz bir
şeklinde strecin üzerine yayıyoruz.
Sonrasında kereviz karışımımızı mercimeğin
üzerine koyup rulo şeklinde sarıyoruz.
Son olarak, buzdolabına soğumaya bıraktıktan sonra servis
edebilirsiniz.
NOT: Dilerseniz sadece kereviz
karışımını salata olarak tüketebilirsiniz
NEYİ NEDEN KULLANDIM?
KEREVİZ: Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya
göre, yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzelerin başında kereviz yer
alıyor. Kerevizin içerisinde yer alan
“phthalide” bileşenin yüksek kan basıncını düşürmenin yanı sıra kolesterolü
de düşürdüğü bu çalışma sonucunda ortaya
konmuştur. Çalışmanın sonucunda, günde 4 adet kereviz sapı tüketilmesinin kolesterolü
%7 oranında azalttığı açıklanmıştır.
YEŞİL MERCİMEK: İçeriğinde
bulunan çözünür lifler, kötü kolesterol olarak anılan LDL kolesterolü düşürmeye
, tansiyon dengelemeye yardımcıdır. Yapılan bir bilimsel araştırmada; her gün 1
porsiyon kurubaklagil tüketimi, 6 haftada kan kolesterol seviyelerini %10
azaltmıştır. Bunların yanı sıra tansiyon dengeleyici özelliği, içerdiği esculin
ve choline maddelerinden kaynaklanır. Esculin, tansiyon yükseltici; choline de
tansiyon düşürücü etki gösteren madde olup bu iki etkin maddenin aynı anda
bulunması mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırmaktadır. Mercimek
aynı zamanda mükemmel bir protein deposudur. Etin yerini en iyi dolduran
bakliyatlardandır.
FINDIK, CEVİZ, BADEM : Düzenli
tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdırlar ayrıca
içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de, damar sağlığının korunmasına
yardımcı olurlar. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde ortalama 40 gram
kuruyemiş tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu
saptanmıştır.
KETEN TOHUMU: Bitkisel
omega-3 yağ asitinin ucuz ve etkin bir kaynağıdır. Yaklaşık olarak 100 gram
ceviz yağının 10 gramı, soya fasulyesi yağının 7 gramı omega 3 içermekte olup
aynı miktardaki keten tohumu yağının ise 60 grama yakını omega-3 içermektedir. Keten
tohumunun yanında keten tohumu yağıda omega-3 açısından oldukça zengindir.
ELMA: İster suyu
sıkılmış olsun ister meyve halinde, elmaların kolesterol seviyelerini
düşürmekte çok etkili olduğunu gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Hergün
elma suyu içmek elma suyunun içerdiği, toksinlerin vücuttan atılmasına yardım
eden, çözülebilir bir lif olan pektin sayesinde kanınızı arındırır.
BUNLARIN YANI SIRA:
AVOKADO: İçerisinde iyi
huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten ve LDL’nin düşmesine yardımcı olan tekli
doymamış yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda diğer bütün meyvelere oranla,
kolesterol düşürmeye yardımcı etkisi olan beta sitosterolleri yapısında daha
fazla bulundurur. Günde ¼ veya ½ avokado tüketmek kan kolesterolünü düşürmek
konusunda yol kat etmeyi sağlar.
BİTKİSEL YAĞLAR: Bitkisel
sterollerin önemli kaynağı bitkisel sıvı yağ çeşitlerinden zeytin, fındık ve
ayçiçek yağıdır. Trans yağlar kanda kolesterol üretimini hızlandırdığı için
doymuş yağ içeren ve trans yağ asidi yüksek olan tereyağı, sert margarinler,
kızartılmış yağlar ve kuyruk yağından uzak durmalısınız. Günde beş-altı yemek
kaşığı bitkisel yağ tüketiminin kanda kolesterol düzeyini azaltabildiği
unutmamalısınız.
YULAF: Kolesterol
düzeyine etki yapan besinlerin en çok denenmişi yulaf kepeği olmalıdır. Yulaf
zararlı (LDL) kolesterolü azaltır. Ama faydalı (HDL) kolesterolde bir değişim
yapmaz. Yulaf kepeğinin sadece LDL kolesterolü değil kan şekerini, kan
basıncını da dengelediğini ve kilo kontrolünü kolaylaştırdığı da bilinmektedir.
Günde 50- 100 gr yulaf kepeği tüketimi bile kolesterolü azaltır. Tüketilen
kepek miktarı arttıkça kolesterolde ki azalma belirginleşmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder