KOLESTEROLÜ DÜŞÜREN BİR TARİFE NE DERSİN?






KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ KEREVİZ RULOSU 


 MALZEMELER:

                                                                                                                                         

 1 küçük boy elma

3 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt

Yarım kereviz

3 tam blendrize ceviz

1 adet taze sıkılmış portakal suyu

3/4 su bardağı yeşil mercimek

1 yemek kaşığı keten tohumu


HAZIRLANIŞI:


 Öncelikle tenceremizde yeşil mercimeğimizi haşlıyoruz. Mercimeğimiz haşlanırken bir yandan da kabuklarını soyduğumuz elma ve kerevizi rendeliyoruz. 

 Sonrasında rendelediklerimizi bir kaba koyuyoruz, üzerine ceviz, portakal suyu ve yoğurdu ekleyarek karıştırıyoruz. Daha sonra, hazırladığımız karışımımızı soğuması için buzdolabına koyuyoruz.

Bir yandan da, haşladığımız yeşil mercimeğimizi süzüp içerisine keten tohumunu ekleyerek karıştırıyoruz ve susuz bir şeklinde strecin üzerine yayıyoruz.

Sonrasında kereviz karışımımızı mercimeğin üzerine koyup rulo şeklinde sarıyoruz. 

 Son olarak, buzdolabına soğumaya bıraktıktan sonra servis edebilirsiniz.


               NOT: Dilerseniz sadece kereviz karışımını salata olarak tüketebilirsiniz


NEYİ NEDEN KULLANDIM?


KEREVİZ: Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzelerin başında kereviz yer alıyor. Kerevizin içerisinde yer alan “phthalide” bileşenin yüksek kan basıncını düşürmenin yanı sıra  kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda ortaya konmuştur. Çalışmanın sonucunda, günde 4 adet kereviz sapı tüketilmesinin  kolesterolü %7 oranında azalttığı açıklanmıştır.                                                                                                          


YEŞİL MERCİMEK: İçeriğinde bulunan çözünür lifler, kötü kolesterol olarak anılan LDL kolesterolü düşürmeye , tansiyon dengelemeye yardımcıdır. Yapılan bir bilimsel araştırmada; her gün 1 porsiyon kurubaklagil tüketimi, 6 haftada kan kolesterol seviyelerini %10 azaltmıştır. Bunların yanı sıra tansiyon dengeleyici özelliği, içerdiği esculin ve choline maddelerinden kaynaklanır. Esculin, tansiyon yükseltici; choline de tansiyon düşürücü etki gösteren madde olup bu iki etkin maddenin aynı anda bulunması mercimeğe tansiyon dengeleyici özellik kazandırmaktadır. Mercimek aynı zamanda mükemmel bir protein deposudur. Etin yerini en iyi dolduran bakliyatlardandır.


FINDIK, CEVİZ, BADEM : Düzenli tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdırlar ayrıca içerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri de, damar sağlığının korunmasına yardımcı olurlar. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde ortalama 40 gram kuruyemiş tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu saptanmıştır.


KETEN TOHUMU: Bitkisel omega-3 yağ asitinin ucuz ve etkin bir kaynağıdır. Yaklaşık olarak 100 gram ceviz yağının 10 gramı, soya fasulyesi yağının 7 gramı omega 3 içermekte olup aynı miktardaki keten tohumu yağının ise 60 grama yakını omega-3 içermektedir. Keten tohumunun yanında keten tohumu yağıda omega-3 açısından oldukça zengindir.


ELMA: İster suyu sıkılmış olsun ister meyve halinde, elmaların kolesterol seviyelerini düşürmekte çok etkili olduğunu gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Hergün elma suyu içmek elma suyunun içerdiği, toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eden, çözülebilir bir lif olan pektin sayesinde kanınızı arındırır.


BUNLARIN YANI SIRA:


AVOKADO: İçerisinde iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten ve LDL’nin düşmesine yardımcı olan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda diğer bütün meyvelere oranla, kolesterol düşürmeye yardımcı etkisi olan beta sitosterolleri yapısında daha fazla bulundurur. Günde ¼ veya ½ avokado tüketmek kan kolesterolünü düşürmek konusunda yol kat etmeyi sağlar. 


BİTKİSEL YAĞLAR: Bitkisel sterollerin önemli kaynağı bitkisel sıvı yağ çeşitlerinden zeytin, fındık ve ayçiçek yağıdır. Trans yağlar kanda kolesterol üretimini hızlandırdığı için doymuş yağ içeren ve trans yağ asidi yüksek olan tereyağı, sert margarinler, kızartılmış yağlar ve kuyruk yağından uzak durmalısınız. Günde beş-altı yemek kaşığı bitkisel yağ tüketiminin kanda kolesterol düzeyini azaltabildiği unutmamalısınız.


YULAF: Kolesterol düzeyine etki yapan besinlerin en çok denenmişi yulaf kepeği olmalıdır. Yulaf zararlı (LDL) kolesterolü azaltır. Ama faydalı (HDL) kolesterolde bir değişim yapmaz. Yulaf kepeğinin sadece LDL kolesterolü değil kan şekerini, kan basıncını da dengelediğini ve kilo kontrolünü kolaylaştırdığı da bilinmektedir. Günde 50- 100 gr yulaf kepeği tüketimi bile kolesterolü azaltır. Tüketilen kepek miktarı arttıkça kolesterolde ki azalma belirginleşmektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ