PROPOLİS
PROPOLİS
Propolis
arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü
antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olup arılar tarafından, kovandaki
mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, propolisin içerdiği fenolik
maddeler ve diğer antioksidan bileşenler sayesinde bilinen en güçlü
antioksidanlardan biri olduğunu, hatta antioksidan etkisinin nar suyundan 80 kat daha güçlü olduğu
ortaya konmuştur.
PROPOLİSİN VÜCUDUMUZA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?
Propolis bağırsak parazitlerinin büyümesini ve barsak yüzeyine
yapışmasını engelleyerek virüs ve bakterileri yok eder bu sayede vücudun
hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
Bu özelliklerinden kaynaklı propolis doğal bir antibiyotik olup düzenli
tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına
yardımcı olmaktadır.
Yapılan çalışmalar, propolis kullanımının vücuttaki
sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca yaraların
dezenfekte edilmesini sağlayarak iyileşme sürecinin hızlanmasını yardımcı
olmaktadır.
Ayrıca, fazla kilo problemi yaşayan bireyler, propolis
kullanımının vücuttaki yağ yakımının hızlandırılmasına da yardımcı olduğunu
unutmamalıdır
.
Propolis ile ilgili yapılan araştırmalar, viral enfeksiyonlarda,
ülserler, iltihaplı hastalıklar, faranjit, sinüzit , bronşit, zatürre ve
yanıklar için olumlu etkileri olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Bunların
yanında propolisin, mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu,
mantarlara karşı etkili ve kas gevşetici etkileri vardır.
Japon Kanser Araştırma Kurulu
tarafından düzenlenen toplantıda propolisin anti-kanser etkisiyle ilgili tebliğ
sunulmuştur.
Yapılan
bir araştırmalarda, propolisin kanserli veya tümörlü hücrelerin büyümesini engelleyici
özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum kanser ve tümörün türüne göre
farklılık gösterse de ortalama %47 oranında hücrelerin büyüme hızının yavaşlattığı
ortaya konmuştur.
PEKİ
PROPOLİSİN KULLANIM FORMLARI NASILDIR?
Propolis,
küçük kahverengi katı parçalar halinde ya da damla şeklinde olan sıvı haldeki
formlarda bulunur.
Genel
olarak propolis suda çözünmediği için bireyler suda çözünmüş hali olan damla
şeklindeki formunu kullanmayı tercih edilmektedir.
Propolisin
damla formunu, yetişkin bir birey günlük15 damlayı geçmeyecek şeklide
tüketebilir.
Eğer propolisin katı formunu tüketmeyi tercih ediyorsanız 1 tatlı
kaşığı kadar yiyecek yada içeceklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü, ortalama 70 kg birey için toksik dozun 0.16 g olduğunu bildirilmiştir.
HER PROPOLİS TÜKETİME UYGUN MUDUR?
Propolis ham
hali içeriğindeki balmumu nedeniyle tüketilebilir değildir.
Bu haliyle alındığında
vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Bu nedenle
propolisin faydalarından yararlanabilmek için insan tüketimine uygun hale getirilmesi
gerekmektedir.
Uygun
koşullarda işlenmediği takdirde propolisin biyolojik aktivitesi ve sağlık
etkilerinden bahsetmek söz konusu değildir. Hatta zararlı hale bile gelebilir.
BEEO, İstanbul
Teknik Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Ar-Ge projesiyle propolisin
içerisindeki yararlı bileşenleri maksimum düzeyde koruyarak propolisi
özütlüyor.
Propolis için
geliştirdiği özütleme yöntemi TÜBİTAK tarafından 2016 İnovasyon
ödülüne layık görüldü.
PEKİ PROPOLİS TÜKETİMİNİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
Propolis, arı ürünlerine alerjisi olan bireylerin ve 2 yaş altı çocukların arı ürünlerinin
alerjik reaksiyonları olabilme ihtimali nedeniyle
kullanılmaması önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder