PROPOLİS



PROPOLİS
Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip olup arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır.
Yapılan araştırmalar sonucunda, propolisin içerdiği fenolik maddeler ve diğer antioksidan bileşenler sayesinde bilinen en güçlü antioksidanlardan biri olduğunu, hatta antioksidan etkisinin nar suyundan 80 kat daha güçlü olduğu ortaya konmuştur.



PROPOLİSİN VÜCUDUMUZA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

Propolis bağırsak parazitlerinin büyümesini ve barsak yüzeyine yapışmasını engelleyerek virüs ve bakterileri yok eder bu sayede vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

Bu özelliklerinden kaynaklı propolis doğal bir antibiyotik olup düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olmaktadır.

Yapılan çalışmalar, propolis kullanımının vücuttaki sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca yaraların dezenfekte edilmesini sağlayarak iyileşme sürecinin hızlanmasını yardımcı olmaktadır.

Ayrıca, fazla kilo problemi yaşayan bireyler, propolis kullanımının vücuttaki yağ yakımının hızlandırılmasına da yardımcı olduğunu unutmamalıdır
.
Propolis ile ilgili yapılan araştırmalar, viral enfeksiyonlarda, ülserler, iltihaplı hastalıklar, faranjit, sinüzit , bronşit, zatürre ve yanıklar için olumlu etkileri olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Bunların yanında propolisin, mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu, mantarlara karşı etkili ve kas gevşetici etkileri vardır.

Japon Kanser Araştırma Kurulu tarafından düzenlenen toplantıda propolisin anti-kanser etkisiyle ilgili tebliğ sunulmuştur.

Yapılan bir araştırmalarda, propolisin kanserli veya tümörlü hücrelerin büyümesini engelleyici özelliği olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum kanser ve tümörün türüne göre farklılık gösterse de ortalama %47 oranında hücrelerin büyüme hızının yavaşlattığı ortaya konmuştur.




PEKİ PROPOLİSİN KULLANIM FORMLARI NASILDIR?

Propolis, küçük kahverengi katı parçalar halinde ya da damla şeklinde olan sıvı haldeki formlarda bulunur.

Genel olarak propolis suda çözünmediği için bireyler suda çözünmüş hali olan damla şeklindeki formunu kullanmayı tercih edilmektedir.


Propolisin damla formunu, yetişkin bir birey günlük15 damlayı geçmeyecek şeklide tüketebilir. 

Eğer propolisin katı formunu tüketmeyi tercih ediyorsanız 1 tatlı kaşığı kadar yiyecek yada içeceklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.



Dünya Sağlık Örgütü, ortalama 70 kg birey için toksik dozun 0.16 g olduğunu bildirilmiştir.
HER PROPOLİS TÜKETİME UYGUN MUDUR? 
Propolis ham hali içeriğindeki balmumu nedeniyle tüketilebilir değildir.
Bu haliyle alındığında vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Bu nedenle propolisin faydalarından yararlanabilmek için insan tüketimine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Uygun koşullarda işlenmediği takdirde propolisin biyolojik aktivitesi ve sağlık etkilerinden bahsetmek söz konusu değildir. Hatta zararlı hale bile gelebilir.
BEEO, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği Ar-Ge projesiyle propolisin içerisindeki yararlı bileşenleri maksimum düzeyde koruyarak propolisi özütlüyor.
Propolis için geliştirdiği özütleme yöntemi TÜBİTAK tarafından 2016 İnovasyon ödülüne layık görüldü.

PEKİ PROPOLİS TÜKETİMİNİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
Propolis, arı ürünlerine alerjisi olan bireylerin ve 2 yaş altı çocukların arı ürünlerinin alerjik reaksiyonları olabilme ihtimali nedeniyle kullanılmaması önerilmektedir.

                                                                                                         Diyetisyen Pelin Şahin

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ