ASTRONOTLARIN TERCİHİ SPİRULİNA





SPİRULİNA

Bugün Nasa'nın astronotlara besin takviyesi olarak verdiği mavi-yeşil alglerden oluşan bir su yosunu olan Spirulina’dan bahsedelim.

Spirulina, en önemli bitkisel protein kaynaklarından biri olup balık eti % 15-20, soya fasülyesi % 35, süt tozu % 35, yer fıstığı % 25, taze yumurta % 12 ve tahıllar % 8-14 gibi besinlerle kıyaslandığında % 60-70 oranında bitkisel protein içermektedir.

İçeriğindeki zengin protein, düşük yağ seviyesi ve tokluk hissi veren fenilalanin maddesi sayesinde kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Spirulina, sadece hayvansal kaynaklı gıdalardan alabildiğimiz B12 vitamini içeren tek bitkisel kaynaklı besin olup E, B ,D vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca D vitamini yönünden zengin olduğu ve kan hücresi üretimini arttırdığı için demir eksikliğini de engellemektedir.

Bu nedenle özellikle vejeteryan bireylerin sıklıkla karşılaştığı B12 vitamini eksikliği ve demir eksiliğini engellenmek için tüketilmesi önerilmektedir.

1 gram Spirulina’nın, 1 kilogram çeşitli meyve ve sebzelerin vitamin, mineral ve enzim içeriğine eştir.



İçerdiği zengin kalsiyumdan kaynaklı yaşlı bireylerde kemik sağlığının korunmasını sağlamaktadır.

Spor yapan bireyler için ideal bir besin olup kısa süre içerisinde kas gelişimini desteklemektedir.

Sindirim sistemini desteklediği için bağırsakların çalışma hızını arttırmaktadır.
İçerdiği nadir rastlanan GLA yağ asitli sayesinde artrit ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.

Ayrıca içerisindeki fikosiyanin pigmentinin kan basıncını düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir.

Japonya’da yapılan bir çalışmada, Spirulina kullanımının metabolik sendrom riskini azalttığı ortaya konmuştur. Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada ise Spirulina’nın kronik kanser hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir.



UYARI !

Spirulina sadece güneş ışınlarını değil sudaki maddeleri de kolayca çekmektedir. Eğer yetiştirildiği suda ağır metaller veya zehirli atıklar varsa, onları da çekmektedir. Bu nedenle güvenilir olmayan yerlerden aldığınız Spirulina iyi bir şeklide temizlenmemiş olabileceğinden kaynaklı karaciğer hasarı, mide ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, susuzluk, hızlı kalp atışına neden olabilmektedir. Bu yüzden test edilmemiş, güvenilir olmayan Spirulina almayınız ve kullanmayınız.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde Spirulina tüketimiyle alakalı yeterince araştırma ve bilgi yoktur. Bu yüzden, gebelik ve emzirme dönemlerinde Spirulina tüketilmemesinde fayda vardır.

Multipl skleroz, lupus, romatoid artrit, pemfigus vulgaris gibi bağışıklık sistemi hastalığı olan kişilerin ve bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullananların doktora yada bir diyetisyene danışmadan spirulina kullanmaması önerilmektedir.

Spirulina kimyasal fenilalanin içermektedir. Eğer fenilketonüri varsa mavi-yeşil alglerden hazırlanan spirulina tüketiminden kaçınılmakta fayda vardır.

 Yapılan çalışmalar sonucunda günlük 10 gram ve üzeri gibi yüksek miktarlarda kullanımının karaciğer üzerinde olumsuz etki yapabileceği açıklanmıştır.Bu nedenle, size uygun kullanım yöntemi ve kullanım dozu için doktor yada diyetisyene danışmayı unutmayınız.

                                                                                                     Diyetisyen Pelin Şahin




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS

BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ