BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ



BİR ZEYTİN YAPRAĞI MUCİZESİ

Zeytin ağaçları, dünyadaki en dayanıklı ağaçlardan birisidir. Bu dayanıklı yapısını uzun süren yaşamlarını içeriğinde bulundurduğu kendisini hastalık, mikroorganizma ve zararlı dış etmenlere karşı direnç kazandıran "oleuropein" maddesine borçludur.

Aslında zeytin ağacının tamamında bulunan acı-buruk bir tada sahip olan oleuropein bileşeni zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılmaktadır. Bu nedenle oleuropein maddesi zeytin yaprağında bol miktarda, sofralık zeytinde ve zeytinyağında ise az miktarda bulunmaktadır.



ZEYTİN YAPRAĞI TÜKETİMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, zeytin yaprağının, 21. yüzyılın en önemli doğal antimikrobiyal, antiviral bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir.

Oleuropein ayrıca Spiroket adlı bir bakteri cinsinin yaptığı lyme hastalığının belirtilerini azaltmaktadır.

Aynı zamanda, oleuropein bakterilerin hücre duvarını etkileyerek doğal yolla bağışıklık sistemini güçlendirirler.

American Journal of Nutrition bülteninde yayınlanan Southern Queensland Üniversitesi'nden gerçekleştirilen bir çalışmada zeytin yaprağı ekstraktının, yağ depolarını azalttığını, kardiyovasküler, karaciğer ve metabolik rahatsızlıklarında iyileşme gösterdiği ortaya konmuştur.

Dr. Brown ve Biyokimyacı Greg Jardine, zeytin yaprağı ekstraktının antiinflamatuar  kaynaklı kilo kaybına neden olduğunu savunmaktadır.

Akdeniz diyetinde yer alan zeytinyağı ve zeytin yaprağı içerdiğindeki fenol bileşenlerinin etkisiyle bu bölgedeki kalp damar hastalıklarının görülme sıklığı oldukça azalmıştır.

Zeytin yaprağında bulunan oleuropein, flavon, flavanol, fenolik bileşikler sayesinde; siyah üzümden daha fazla biyoaktif bileşen içerir ve bu bileşenler sayesinde de antioksidan etki gösterir. Yapılan çalışmalar, zeytin yaprağının vücuttaki zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağladığı bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise; antioksidan aktiviteyi %22 artırdığı görülmüştür.


Zeytin yaprakları ile hazırlanan çay, hidrojen peroksit dediğimiz DNA’ya zarar veren bileşeni yok eder.

Zeytin yaprağı yıllardır geleneksel olarak diyabet tedavisinde kullanılmıştır. Zeytin yaprağı ekstratı; kan şekerinin hızla yükselmesini engellemekte, tokluk kan şekerini düşürmektedir.
Ayrıca anti-diyabetik bitkisel çaylarda da zeytin yaprağı kullanılmaktadır.

Ayrıca zeytin yaprağından elde edilen ekstraktın kalp damarlarındaki kanın akışını arttırdığı, kanın pıhtılaşmasını düzenlediği, kan dolaşımını rahatlattığı; bundan dolayı kalp rahatsızlıklarını ve kalp krizlerini önleyici etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

 Aynı zamanda kötü kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde etkin olduğu yapılan bazı çalışmalar ile gösterilmiştir.




ZEYTİN YAPRAĞI KULLANIMI KİMLER 

İÇİN 

SAKINCALIDIR?

Gebe, emzirme dönemindeki bireylerin veya 6 yaş altı çocukların kullanması önerilmemektedir.



İnsulin veya diyabetik ilaç kullanan bireylerin hipoglisemi riskine karşı, tansiyon ilacı kullanan bireylerin hızlı tansiyon düşüklüğü riskine karşı ve kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin için kullanması uygun değildir.



Kullanmadan önce kesinlikle bir doktora yada diyetisyen danışması gerekmektedir.


                                                             
                                                                                        Diyetisyen Pelin Şahin



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LİMON TÜKETİMİ ŞEKERİ YÜKSELTİR Mİ?

PROPOLİS